Dag 5

De tijd als je maar een weekje gaat is toch wel erg kort om een aantal dingen te regelen.

Zeker als je ook nog naar een aantal kwekers moet om wat info in te winnen aangaande de Challenge vissen van 2 jaar geleden. Gelukkig waren yagenji en Kaneko gisteravond bij het avond eten en kon ik daar de Shiro Utsuri en de Kujaku met hun bespreken. Dus dat waren meteen twee vliegen in een klap. Ook leuk trouwens om te zien hoe de kwekers dan naar elkaars vissen kijken. Blijft dus nog alleen Aoki over om de Goshiki door te spreken.

Het is echter al weer een dag verder en we zijn op weg naar Shintaro. Vorig jaar had ik hier erg goede zaken. De vissen waren toen ergens rond de 25 tot 30 cm en hebben zich op een enkele uitzondering na zeer goed ontwikkeld. Dus ik had mijn hoop gezet op enkele vissen die The maker off dreams achter zijn naam heeft staan. In het verleden was Shintaro een erg duur adres om vissen te kopen. Veel van zijn klanten komen uit Amerika en ook een groot deel van Azië. Dat betekende dat vaak veel van zijn vissen al verkocht waren voordat mensen uit Europa daar de kans nog toe kregen. Ik hoopte echter dat de beginnende relatie die ik vorig jaar met hem opbouwde zijn vruchten af zou werpen en ik weer in de gelegenheid was om een groep Jumbo Tosai aan te kopen. De bouw van Shintaro zijn vissen is echt fantastisch te noemen en duidelijk zie je hier ook de sporen in van de Matsunosuke bloedlijn. Toen we bij zijn Nisai stonden werd mij ook weer meteen duidelijk waarom ik zo onder de indruk was en ben van zijn kwaliteit. Een echt diep en toch weer zijde zachte uitstraling op het Hi en een echt sneeuw witte huid zijn de eerste echte kenmerken die opvallen aan de vissen die Shintaro kweekt. Zowel zijn Showa, Sanke als ook Kohaku hebben dat kenmerk.

Kijk maar een naar de onderstaande foto´s.

                 

Toen ik even later bij zij Jumbo Tosai stond was ik toch weer verrast door de sterke groei van zijn vissen. Lagen de grootste afgelopen jaar rond de 30 tot 32 cm was dit nu tussen de 35 en zeker 40 cm. Daarnaast moet ik ook nog zeggen dat de krachtige bouw van de vissen ze haast een uitstraling gaven van 2 jarige Koi. Zoals ook vorig jaar waren de vissen niet gevoerd met kleurvoer en was dus ook de kleur duidelijk minder krachtig als bij de andere kleinere Tosai die hij in het andere Koihuis had zitten.

We weten echter inmiddels dat dit normaal en dat de kleur dit eind dit jaar al word zoals je op de bovenste foto´s van Shintaro zijn Nisai en Sansai kunt zien. Vissen waar elk koihart sneller van gaat kloppen en dus met recht Tateshita genoemd mogen worden. Na het nodige overleg en ook omdat deze vissen in Duitsland gevolgd gaan worden kwamen we uiteindelijk overeen dat ik er een 35 tal van mee neem naar Nederland. Omdat de vissen warm zitten en ook gevoerd worden tijdens de winter komen foto´s totaal niet tot zijn recht. Het is nu eenmaal onmogelijk om goede foto´s te maken in troebel water.  Zal dat dus doen als de vissen aangekomen zijn.

 

Voor mij kan deze dag dus niet meer stuk en ik denk ook niet voor de mensen die hier een vis van gaan krijgen. Het zijn er maar 35 en inmiddels zijn er al 24 besproken.

Omdat ik ook enkele uit zijn geselecteerde vijver wilde hebben werd het een zeer late ochtend, maar uiteindelijk heb ik ook nog drie Showa en 2 Sanke geselecteerd die in eerste instantie bij ons blijven. Dit omdat ik deze vissen weer in onze kweek in wil brengen. De frame van deze vissen is enorm breed en heeft over het gehele lichaam een gelijkmatig sterke opbouw. Je kunt je haast niet voorstellen dat je hier naar Tosai kijkt. Dit zijn echt vissen die ik graag nog een keer uitgebreider voorstel en dit graag herhaal als we een a twee jaar verder zijn.

De volgende op ons lijstje is een kweker die inmiddels in Japan een grote naam op heeft gebouwd aangaande Shusui en ochiba. Zijn naam is Shigeyuki Hoshino en de Koifarm heet Yamaju Koi.

Het is onze eerste keer dat we naar hem gaan en ik ben dan ook benieuwd of ik enkele van zijn top kan selecteren. Mij werd al verteld dat het tot nu toe niemand gelukt is om bij deze kweker te selecteren. Wel stelt de kweker af en toe een sample samen van enkele vissen als voorbeeld en stuurt dan soortgelijke vissen toe. Hiermee bedoel ik dat de kweker laat zien wat je kunt verwachten bij een eventueel budget aangaande de kwaliteit. Deze vissen krijg je echter niet gestuurd. Wel soortgelijke vissen, maar niet die vissen die je in de sample zag.

Ik wilde dit echter niet en voor mij was er maar een mogelijk. Of selecteren uit de vissen die er zaten of gewoon geen aankoop doen.

Omdat ik inmiddels echter een naam opgebouwd heb in Japan ging het eerlijk gezegd ook veel gemakkelijker als ik had gedacht. Dat betekend dat er nu voor het eerst naar Europa geselecteerde vissen meekomen van de master van de Ochiba en Shusui.

In het totaal slechts 12 vissen. Overigens nog leuk om te weten dat hij de naam, maar ook de maker is van de variëteit Beni Kikukuryu. Alleen heten deze anders in Japan wat ik tot nu toe ook nog niet wist. De naam is namelijk Kinkiryu. Waar de naam Kikukuryu vandaan komt kon hij me ook niet vertelen, maar waarschijnlijk gewoon verbasterd door ons de westerlingen…… Wel wat de naam nu eigenlijk betekend. Kin is goud glanzend, Ki is geel en Ryu is draak. Dus met andere woorden een goud geel glanzende draak.

Maar geniet van een stukje meesterschap van deze heel bijzondere kweker.

Kijk ook een naar de huidkwaliteit van de 2 Shusui en hoe gelijk liggend het schubben patroon al is. Dan een mooi heldere huid en vooral kop die de kans op het donker inkleuren van de huid heel klein maakt. Ook de andere vissen hebben juist dat wat hun verschillend maakt van de broertjes en zusjes. Kijk maar eens naar de Ochiba. Een netpatroon wat nu al dik en vol aanwezig is en een volle een diep liggende bruine kleur die vaak eerder oppervlakkig is. Deze echter ligt er als het ware bovenop en door de dikte is duidelijk dat de kleur tot in de diepste huidlagen doordringt. Erg mooi lange koppen en hoewel de vissen niet doorvoed zijn een breed en krachtig frame. Dan blijft er nog de Doitsu en de Ginrin Ochiba over. Er was maar een Ginrin Ohiba die nog beter was bij hem en deze lag in een prijsklasse die ook voor mij toch even slikken was. Zelfs zo slikken dat deze voorlopig nog in Japan mag blijven. Ik heb deze dus niet aangekocht. Wel echter de nr. 2.

Over de Doitsu Ochiba hoeft eigenlijk ook maar weinig gezegd te worden. Patronen die haast lijken afgezet te zijn met een klein dun randje. Mooie heldere huid en ook weer een kenmerkende goede bouw.

Ook voor deze vissen hoeven wij ons niet te schamen dat ze meekomen naar Grubbenvorst.

     

                              

                                              

De dag zit er weer op, maar ik denk dat deze fotoserie duidelijk maakt dat deze dag een van de vruchtbaarste was in mijn Japan carrière.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dag 5

 1. Paul zegt:

  Jos je hebt weer goed je best gedaan!
  Kun je aangeven in welke prijsklasse de resterende vissen van Shintaro zich bevinden?
  En zijn de resterende vissen ook de vissen die in de bowls zitten?

  Gr. Paul

  • aenckoi zegt:

   Hallo Paul. Helaas zijn dat niet de vissen in de bowl. Deze zijn inmiddels allemaal besproken.
   De overige vissen beginnen vanaf 400 Euro. Zijn wel van dezelfde kwaliteit.

   Gr. Jos

 2. perry bunthof zegt:

  ziet er weer goed uit

  kom je ook nog bij een shiro kweker?

 3. Eric Lemmen zegt:

  Hallo Jos
  Wat een mooie vissen.
  Wat vraag je voor die shusui ,de tweede van rechts .
  Groetjes Eric

 4. aenckoi zegt:

  Ben wel bij Kaneko en ook bij Masaki geweest, maar niet gevonden wat ik wilde hebben in de kwaliteit.
  Groet Jos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s